Παραδοσιακό Mahjong

Άνθρωποι που παίζουν παραδοσιακό Mahjong

Ο ιστότοπος που επισκέπτεστε περιλαμβάνει το Mahjong Solitaire, μια έκδοση του Mahjong (Μαχονγκ) στην οποία μπορεί να παίζει ένας παίκτης μόνο. Ωστόσο, αυτό το παιχνίδι προέρχεται από ένα αρχαίο κινέζικο παιχνίδι, το οποίο συνήθως παίζεται με τέσσερις παίκτες. Το παιχνίδι είναι παρόμοιο με το Rummy, αλλά αντί για κάρτες, παίζεται με 144 πλακάκια που μοιάζουν με πλακάκια ντόμινο. Σε αντίθεση με το ντόμινο, αλλά ομοίως με τις κάρτες, τα πλακάκια Mahjong χωρίζονται σε φυλές και σε μερικές άλλες ομάδες: τους δράκους, τους ανέμους, τα φυτά και τις εποχές. Το παραδοσιακό Mahjong μπορεί να παιχτεί ως καθαρή ψυχαγωγία ή ως μορφή τζόγου. Τα πλακάκια του παιχνιδιού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σας πουν την τύχη, όπως γίνεται με τις κάρτες Ταρώ.

Το παιχνίδι είναι δημοφιλές παγκοσμίως με πολλές χώρες που διεξάγουν αγώνες Mahjong. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες, κι έτσι οι παίκτες παίζουν διαφορετικά, ανάλογα με το αν βρίσκονται στην Κίνα, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες κ.λπ.

Για την εκκίνηση του παιχνιδιού, οι παίκτες χρειάζονται δύο κανονικά ζάρια (με έξι πλευρές) και, προαιρετικά, βάσεις για τα πλακάκια του κάθε παίκτη, προκειμένου τα πλακάκια του ενός παίκτη να μην είναι ορατά στους υπόλοιπους. Όπως προαναφέρθηκε, τα πλακάκια του παιχνιδιού χωρίζονται σε φυλές και άλλες ομάδες. Μία από τις ομάδες αποτελείται από τέσσερις Ανέμους: Ανατολικός Άνεμος, Δυτικός Άνεμος, Βόρειος Άνεμος και Νότιος Άνεμος. Στην αρχή του παιχνιδιού, οι παίκτες πρέπει να διαλέξουν από ένα πλακάκι της ομάδας των Ανέμων. Ο παίκτης με το πλακάκι του Ανατολικού Ανέμου επιλέγει πού θα καθίσει στο τραπέζι. Ο παίκτης με το πλακάκι του Δυτικού Ανέμου κάθεται ακριβώς απέναντί του, ενώ οι παίκτες με τα πλακάκια του Νότιου Ανέμου και του Βόρειου Ανέμου κάθονται δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα, του παίκτη με το πλακάκι του Ανατολικού Ανέμου. Μπορεί να προκληθεί σύγχυση καθώς η παραπάνω περιγραφή διαφέρει από τη διάταξη των γεωγραφικών κατευθύνσεων μεταξύ τους. Ο παίκτης με το πλακάκι του Ανατολικού Ανέμου είναι προνομιούχος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο, μετά από κάθε γύρο, ο προσδιορισμός του Ανατολικού Ανέμου μετακινείται αριστερόστροφα, και ο παίκτης που είχε τον Νότιο Άνεμο έχει πλέον τον Ανατολικό Άνεμο. Το παιχνίδι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έως ότου όλοι οι παίκτες έχουν υπάρξει τουλάχιστον μία φορά ο παίκτης με τον Ανατολικό Άνεμο – διαφορετικά, το παιχνίδι δεν είναι δίκαιο.

Μόλις οι παίκτες πάρουν θέση, τα πλακάκια ανακατεύονται. Κάθε παίκτης τραβάει 36 πλακάκια, με τα οποία χτίζει ένα τείχος με μήκος 18 πλακάκια και ύψος 2 πλακάκια. Στην συνέχεια, αυτά τα τείχη ενώνονται ώστε να σχηματίζουν έναν τείχος τετράγωνου σχήματος, επίσης γνωστό ως το Μέγα Σινικό Τείχος. Στη συνέχεια, ο παίκτης του Ανατολικού Ανέμου ρίχνει τα ζάρια για να καθορίσει ποιος παίκτης θα σπάσει το τείχος. Ο παίκτης που θα σπάσει το τείχος, ρίχνει τα ζάρια με τη σειρά του, για να προσδιορίσει ακριβώς το σημείο που θα σπάσει το τείχος, και αφαιρεί δύο πλακάκια από αυτή τη θέση, τοποθετώντας τα στο κοντινό του τείχος. Στη συνέχεια, το τείχος αποσυναρμολογείται μερικώς, ξεκινώντας από το κενό που μόλις δημιουργήθηκε, και κάθε παίκτης λαμβάνει 13 πλακάκια εκτός από τον παίκτη με τον Ανατολικό Άνεμο, ο οποίος λαμβάνει 14. Εάν ένας παίκτης έχει πλακάκια με τις εποχές ή τα φυτά, πρέπει να τα τοποθετήσει αμέσως μπροστά του και να πάρει τον ίδιο αριθμό πλακιδίων από το τείχος.

Οι παίκτες ανταλλάσσουν διαρκώς τα πλακάκια τους, τοποθετώντας τα στο τραπέζι και τραβώντας άλλα από αυτά που άφησαν οι υπόλοιποι παίκτες ή από το τείχος. Οι ακριβείς κανόνες για το πώς ακριβώς συνεχίζεται αυτό είναι περίπλοκοι, όμως μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό στο Wikihow ή στον ιστότοπο των Masters of Games (στα Αγγλικά).

Στόχος του παιχνιδιού είναι να συλλέξει έναν συνδυασμό από δυάδες, τριάδες ή τετράδες ίδιων πλακιδίων ή διαδοχικών πλακιδίων της ίδιας φυλής. Όποιος παίκτης το καταφέρει πρώτος, λέει «Mahjong!» και ο γύρος τελειώνει. Στη συνέχεια υπολογίζονται οι πόντοι, και βαθμολογούνται οι διάφοροι συνδυασμοί πλακιδίων. Για παράδειγμα, τρία ή τέσσερα ίδια πλακίδια ή μια ακολουθία τριών πλακιδίων της ίδιας φυλής λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων. Ο παίκτης που είπε «Mahjong» παίρνει από κάθε παίκτη τον αριθμό των πόντων που σημείωσε για τους συνδυασμούς του. Κάθε άλλος παίκτης πληρώνει στους υπόλοιπους παίκτες τη διαφορά στο σκορ τους, εκτός από τον παίκτη του Ανατολικού Ανέμου, ο οποίος πάντα πληρώνει και λαμβάνει τα διπλά ποσά.

Οδηγίες σε βίντεο

Εδώ θα βρείτε ένα σύντομο βίντεο για το πώς να παίξετε το παραδοσιακό Mahjong:

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα λίγο μεγαλύτερο βίντεο με οδηγίες:

Και εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς παίζουν οι επαγγελματίες παίκτες:

Μπορώ να παίξω Mahjong στο διαδίκτυο;

Μπορείτε. Ορισμένοι οργανισμοί προσφέρουν διαδικτυακά παιχνίδια. Δυστυχώς δεν είναι πολύ εύκολο να τα βρείτε, γιατί όταν αναζητάτε «Mahjong» στο Google, λαμβάνετε αποτελέσματα σχεδόν αποκλειστικά για το Mahjong Solitaire. Ίσως είναι καλύτερο να κάνετε αναζήτηση με τον όρο «Mah jongg». Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω μοιραζόμαστε μαζί σας μερικούς συνδέσμους για να ξεκινήσετε την διαδικτυακή σας περιπέτεια στο παραδοσιακό Mahjong:

Μπορώ να παίξω Mahjong με άλλους από κοντά;

Μπορείτε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε την κατάλληλη διαδικτυακή κοινότητα. Για παράδειγμα, αναζητήστε άτομα σε φόρουμ που επιθυμούν να συναντηθείτε και να παίξετε από κοντά. Ακολουθούν μερικοί σύνδεσμοι που μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι:

Καλή τύχη!